Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

Köksal Engür, eğitimini tamamlamadan önce sanat yaşamına başlayan oyunculardandır.

1956 yılında TRT Ankara Radyosu, Çocuk Saati programında kısa radyo tiyatrolarıyla başlayan deneyimleri, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden 1969 yılında mezun olana kadar sürdü.

TRT’de programlara katılmanın yanında, seslendirme çalışmalarının da temelini atan sanatçı, Ankara Halkevi, Sahne 9, Ankara Deneme Sahnesi, Çağdaş Sahne, Hodri Meydan Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi yapımlarında çeşitli roller aldı.

Radyo deneyimlerini seslendirmedeki ustalığını geliştirmekte kullanan Engür, tiyatroyla sınırlı kalmayıp, sinema ve dizi filmlerde de oynadı. Sanatçı, “Sünger Bob” “Kare Şort” çizgi dizisinde Squitward’u seslendirdi.

“Korkuyorum Anne” filmiyle ünlenerek ödül alan oyuncu, “Susam Sokağı”ndaki Büdü karakterini ve çizgi filminde Red Kit’i de seslendirmişti.

Ödülleri

* 16. Ankara Film Festivali, 2005, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Korkuyorum Anne

* Afife Tiyatro Ödülleri: Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu-Tek Kişilik Şehir 2002

* Afife Tiyatro Ödülleri: Yılın En İyi Erkek Oyuncusu-Molly S-1999

Rol aldığı bazı oyunlar

* Bayrak (oyun)

* İstanbul’da Bir Dava

* Kuzey Işığı

* Kumarbazın Seçimi

* Ne Kadınlar Sevdim

* Ördek Muhabbetleri

* Tek Kişilik Şehir

* Bay Knepp

* Sevilmek

* Molly S

* Alacaklılar

* Yusuf ile Menofis

* Yağmurcu

* Çürük Elma

* Pir Sultan Abdal

* Midas’ın Kulakları

* Keşanlı Ali Destanı

* Allahaısmarladık Cumhuriyet

* Martı

* Uzakta Piyano Sesleri

Filmografisi

* Kurtlar Vadisi Gladio – 2009

* Dudaktan Kalbe – 2007

* Beş Vakit – 2006

* Sağır Oda – 2006

* Dolunay – 2005

* Dayı – 2004

* Kadirşinas – 2004

* Korkuyorum Anne – 2004

* Yıldızların Altında – 2002

* Zerda – 2002

* Karanlıkta Koşanlar – 2001

* Vizontele – 2000

* Sevgilim İstanbul – 1999

* Dış Kapının Mandalları – 1998

* Keşanlı Ali Destanı – 1988



Emeği Geçen Üyelerimiz